Tips & tricks, Website

Waar moet je op letten bij het starten van een website

Je bent net begonnen met je onderneming of je moet nog beginnen en bent even aan het oriënteren wat hier allemaal voor nodig is.

Een is website vaak onderdeel van de start. Maar waar moet je allemaal op letten bij het opzetten van een website? Het internet staat vol met website-bouwprogramma’s, hostingproviders en websitebouwers, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb daarom een overzicht gemaakt van belangrijke punten die je verder op weg zullen helpen.

De domeinnaam

Yes! Je hebt na lang nadenken eindelijk een pakkende bedrijfsnaam bedacht. Alles is al geregeld, je inschrijving bij de KvK, je zakelijke bankrekening.. Maar is de domeinnaam eigenlijk nog wel beschikbaar? Voordat je de naam definitief maakt is het handig om te controleren of de domeinnaam niet al in gebruik is. Je wilt natuurlijk niet dat je klanten straks op de verkeerde website zitten. Of dat je niet je e-mailadres met je bedrijfsnaam kan doen. Kijk daarom altijd even op www.sidn.nl of je naam niet al in gebruik is. Indien deze al bezet is, zie je vaak dat dit wordt ‘opgelost’ met bijvoorbeeld een – ertussen. Stel www.designkamer.nl was al bezet, dan had ik kunnen doen www.design-kamer.nl. Maar de kans is dan groot dat m’n klanten naar www.designkamer.nl zullen gaan. En ik zal bij het communiceren van m’n website én e-mailadres altijd moeten zeggen “design ‘streepje’ kamer.nl”. Persoonlijk vind ik dat heel onhandig en ook niet mooi staan. Dingen om op te letten dus!

Het hostingpakket

Zodra je een domeinnaam hebt aangekocht, kan je hier nog geen website op bouwen. Hiervoor heb je een hostingpakket nodig. Hosting is een stukje ‘ruimte’ op het internet waar je je website op bouwt. Een hostingprovider (waar je eventueel ook je domeinnaam hebt aangekocht) kan hiervoor zorgen. Niet alle hostingproviders en pakketten zijn hetzelfde. Laat je niet verleiden door de lage tarieven, want goedkoop is vaak duurkoop. De snelheid van je website wordt namelijk mede bepaald door de hosting. Een iets duurdere hostingprovider heeft vaak snellere servers met als resultaat dat jouw website sneller is. Iets wat essentieel is voor een succesvolle website. Het hangt uiteraard wel af van wat voor een website je hebt. Wordt het een (hopelijk) druk bezochte webshop, dan is het verstandig om niet te beknibbelen op je hosting. Uit verschillende testen komt Kinsta goed uit de bus voor als je een website verwacht met veel verkeer. De kosten hiervan zitten rond de 20 euro per maand. Wanneer je een reguliere website hebt zonder teveel poespas of een webshop met enkele producten en geen duizenden bezoekers per week, dan adviseer ik het medium pakket van Cloud86, dan betaal je rond de 6 euro per maand.

Heb je momenteel een hostingpakket en wil je graag overstappen? Dat is geen probleem. Vraag aan de nieuwe hostingprovider om jouw complete website te verhuizen. Zij regelen dit dan voor je. Let wel even op hoe lang je contract nog loopt bij je oude provider. Je betaalt vaak per jaar en je krijgt niet je geld terug. Dat zou zonde zijn. Of je moet het de kosten waard vinden.

Website zelf bouwen of laten bouwen

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om zelf een website te bouwen. En vaak is het ook niet eens heel moeilijk als je een beetje verstand ervan hebt. Mocht je tijd over hebben en nog niet zoveel financiële ruimte hebben om het uit te besteden, dan zou ik zeker een poging wagen. Ik hoor je nu denken “Maar dit is toch jouw werk? Waarom adviseer je om het zelf te doen?”. Dat klopt, maar als zelfstandig ondernemer begrijp ik als geen ander dat elke euro omgedraaid wordt en je waarschijnlijk niet meteen in de luxe positie zit om het uit te besteden. Een basis-website die voldoet aan de informatievoorziening is dan wellicht voldoende om mee te beginnen. Wanneer je bedrijf goed begint te lopen en je één lijn wilt trekken in je huisstijl en website dan wordt het misschien tijd om een ervaren webdesigner in te schakelen (c’est moi?).

Ook als je wilt dat je website (op langer termijn) meer moet kunnen dan kom je er al gauw achter dat websitebouwers als bijv. Wix of Squarespace dat niet bieden. Betalingen via iDeal zijn bijvoorbeeld (nog) niet mogelijk bij Squarespace en bij Wix zitten er grenzen aan het op maat ontwerpen. Bedenk dus van te voren goed wat je nu en in de toekomst van je website verlangt om tijdens het bouwen niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn en wil je meer informatie, voel je vrij om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Ik help je graag op weg.

Vragen?

Neem contact op

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag op weg.

Laatste blog
0
    Je winkelmandje is leeg